Crida a la participació: Congrés Internacional Nou Teatre Polític

Activitats, Congressos i simposis

CONGRÉS INTERNACIONAL NOU TEATRE POLÍTIC
MEMÒRIA COL·LECTIVA, REALITAT I GÈNERE

UAB/IEC, 1 i 2 d’octubre de 2026

Crida a la participació

A començament del segle XXI, la dramatúrgia catalana va abandonar el teatre formulari iniciat a la dècada de 1980, sota l’influx de la postmodernitat, i va fer un gir cap a temàtiques contemporànies d’índole política o social. Tres de les seves manifestacions més evidents han estat: 1) les dramatúrgies de la memòria col·lectiva, que han rescatat del passat alguns dels episodis més traumàtics de la Guerra d’Espanya, la Dictadura Franquista o l’anomenada “Transició espanyola”; 2) les dramatúrgies de la realitat, que, presentades sota l’etiqueta de teatre polític, teatre documental o similars, han intentat respondre a la demanda creixent d’una escena més atenta a les problemàtiques del present; i 3) les dramatúrgies de gènere, que, a més de donar pas per primera vegada a identitats no heteronormatives, han dut als escenaris una visió crítica del sistema patriarcal i de les injustícies que se’n deriven en les societats actuals.

Aquest congrés es proposa analitzar amb rigor com la dramatúrgia catalana del nou mil·lenni, des de perspectives i intencions molt diverses i d’acord amb el que passa en altres realitats escèniques, ha plantejat un nou teatre polític. Els organitzadors convidaran investigadores i investigadores de l’àmbit peninsular i europeu de reconegut prestigi.

Els investigadors i les investigadores interessats a participar en aquest congrés poden enviar la seva proposta de comunicació, abans de l’1 de setembre de 2025, a les 24.00 h, al correu electrònic del coordinador o coordinadora de l’eix corresponent:

  1. memòria històrica, Gabriel Sansano (biel@gcloud.ua.es);
  2. realitat, Anna Corral (Ana.Corral@uab.cat), i
  3. gènere, Isabel Marcillas (isabel.marcillas@gcloud.ua.es).

Les propostes han de contenir les dades personals (nom i cognoms, correu electrònic, filiació acadèmica/institucional), un breu CV (d’unes 200 paraules), el títol de la comunicació, cinc paraules clau i un resum (de 200 paraules, com a màxim). L’acceptació de les propostes serà comunicada l’1 d’octubre de 2025.

Cal tenir en compte que els participants en el congrés hauran d’enviar un pre-article, segons els criteris que s’indicaran més endavant, i un CV d’unes 200 paraules com a màxim abans de l’1 de maig de 2026. L’article definitiu s’haurà de lliurar abans del 15 d’octubre de 2026. La publicació dels tres volums resultants del congrés, un per a cada eix, està prevista per a l’1 de maig de 2027. 

Organitza

Projecte PID2023-146807NB-I00 (finançat per MICIU/AEI/10.13039/50100011033 i per FEDER/UE)
Centre de Recerca en Arts Escèniques de la UAB
Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l’IEC)

Col·labora

Departament de Filologia Catalana de la UAB
Màster Universitari en Estudis Teatrals
Memòria, Identitat i Ficcions de la Universitat d’Alacant

Projecte PID2023-146807NB-I00 finançat per: